Son zamanlarda herkesin konuştuğu spinning ile tanışmanın tam sırası. Kışın sokakta bisiklete binmek zor. Bu nedenle soğuğa maruz kalmadan spor salonlarında verilen spinnig dersleri ile hem eğlenip hem de formda kalabilirsiniz. Spinning ya da RPM, müzik eşliğinde ve grup halinde yapılan bir iç mekan bisiklet egzersizidir. Antrenör eşliğinde yapılır, alt bedeni çalıştırır, kalp ve sonulum direncini artırır. Egzersiz seviyeleri, parkur simülasyonlarına göre ayarlanır. Bisiklet ve doğa yürüyüşüne hazırlanan ya da kilo vermek isteyenler tarafından özellikle tercih edilen ve teknik bilgi gerektirmeyen bu spor, eklemler açısından da herhangi bir zorlanma yaratmaz. Sırtı hassas olan katılımcılar bile kolaylıkla bu aktiviteyi gerçekleştirebilir.

Nasıl yapılır?

Spinning egzersizi, yaklaşık 30 ila 80 dakika sürer. Müzik eşliğinde, belirli bir ritimle gerçekleştirilir. Kalp atışınızın hızlandığı sprint ve aktif dinlenme aşamaları dönüşümlü olarak tekrarlanır. Gerçek bisiklet parkuru koşullarını yaratmak için tırmanış, iniş ve düz yol simülasyonları bulunabilir ve pedal çevirmeyi kolaylaştıran veya zorlaştıran direnç düğmesiyle zorluk bireysel olarak ayarlanabilir.

Neden spinning yapmak gerekir?

  1. Kalp-Damar Sağlığı

Spinning; hem form tutmak, performansınızı artırmak hem de kalp-damar sağlığı açısından faydalı bir egzersizdir. Spinning egzersizleriyle kalbiniz güçlenir, performansınız artar. Antrenör tavsiyesi: Spinning’e başlamadan 1 ay önce kardiyo egzersizi yapmaya başlamanız tavsiye edilir.

  1. Enerji

Enerjik bir yapıya sahipseniz spinning tam size göre! Spinning hem enerji harcamak hem de zihinsel motivasyon açısından idealdir. Antrenör eşliğinde yüksek motivasyonla çalışabilirsiniz. Hareket veya koordinasyon zorluğu söz konusu değildir. Yalnızca pedal çevirirsiniz, hepsi bu!

  1. Kilo Verme

Spinning, kısa sürede kilo vermenize yardımcı olur. Gerçekleştirilen egzersiz, seviyesi ve süresine göre yüksek oranda kalori harcatır. (Kilonuza ve seviyenize göre ortalama 700 kalori). Bu antrenman, mutluluk hormonu olan endorfinin maksimum seviyede salgılanmasını da sağlar.

  1. Vücudu Şekillendirme

Spinning sadece kilo verdirmekle kalmaz, aynı zamanda eklemleri zorlamaksızın bedenin alt bölümünün, bacakların, kalçaların şekillendirilmesi için de faydalıdır. Egzersiz seviyesi ilerledikçe kaslarınız güçlenir ve dayanıklılığınız artar. Hayal ettiğiniz vücuda spinning ile kavuşabilirsiniz.

Ne kadar süreyle yapılmalı?

Spinning yıl boyunca formda ve ince kalmak için yapılabilir. Spinning’in etkisini görmek için haftada en az 2 defa yapmanız, bir dayanıklılık antrenmanı ve bedenin üst kısmı için genel bir güçlendirme egzersizi ile tamamlamanız önerilir. Evde de antrenman yapabilmek için bir spinning kardiyo bisikleti alabilirsiniz. Böylece bisiklete binmek için hava koşullarını beklemenize gerek kalmaz!