İYİ BESLENMENİN SAÇ SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Herkesin saçı kendine özeldir. Düz, kabarık veya dalgalı olabilir ve herkesin beğenisi de farklıdır. Bazıları uzun ve hacimli buklelerden hoşlanırken, diğerleri kısa ve düz bir görünümü tercih eder. Stiliniz ne olursa olsun, uzmanların üzerinde anlaştığı bir konuyu dikkate almalısınız. Farklı protein, vitamin ve mineralleri içeren sağlıklı bir beslenme programı, saçımızın sağlığı ve görünümü üzerinde olumlu etki yaratabilir. Saçımızın genel sağlığı, beslenme biçimimizle doğrudan bağlantılıdır.

Sağlıklı Saç Nedir?

Dolgun, hacimli, kolay şekillendirilebilen, parlak, yumuşak ve ipeksi saç, sağlıklıdır. Sağlıklı saç, istisnasız her bir saç folikülünden çıkar. Güçlüdür, kolay kırılmaz ve sağlıklı saç derisinin üzerinde büyür. Saçınızın sağlıklı olmak için ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak için dengeli beslenmeniz gerekir.

Proteinin Gücü

Saçın temel yapı taşı olan keratin; saç, cilt, diş ve hatta hayvanların boynuzlarının önemli bir bileşeni olarak kabul edilen bir protein grubudur. Saçın neredeyse %95’i keratinden oluşur. Bu nedenle, saç sağlığını korumak için yeterli miktarda protein almak gerekir. Protein içermeyen şok diyetler veya sağlıksız beslenme alışkanlıkları saça zarar verebilir ve hatta saç dökülmesine neden olabilir. Fakat endişelenmeye gerek yok çünkü tavuk, et, yumurta, balık, kabuklu yemiş ve diğer kaynaklardan yeterli miktarda protein almak, sorunu çözmeye yetecektir. Ya da güne lezzetli bir shake ile başlayıp akşamüstü de atıştırmalık olarak protein barı tercih etmek de yeterli bir çözüm olabilir.

Beslenme ve Saçınız

Protein sağlıklı saçlar açısından son derece önemli ancak bu kadarla bitmiyor. E, D ve C vitaminlerinin yanı sıra demir, bakır, magnezyum ve selenyum gibi minerallerin faydası da göz ardı edilmemeli. Bu besin maddeleri, keratin üretiminde rol oynadıkları için beslenme programınıza bunları da eklemeye özen göstermelisiniz. Bu besin maddelerinin yeterli düzeyde alınmaması, saç sağlığına zarar verebilir ve saç dökülmesine yol açabilir. Yediğiniz gıdalara dikkat edin. Günlük diyetinizde yeterince vitamin ve mineral alamıyorsanız,vücudunuza (tabii saçınıza da) ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak için düzenli olarak multivitamin kullanın. Doğru saç bakım ürünlerini kullanmak da önemli. Antioksidan vitaminler, shea yağı ve aloe vera gibi doğal nemlendirici içerik maddeleri bulunduran ancak sülfat içermeyen ürünleri tercih edin.

Saç hakkında bilinmeyen gerçekler;

  • Bir saç teli, ıslakken normal uzunluğunun %30’una kadar esneyebilir. Bu nedenle saçı yıkadıktan sonra çok sert taramamak ya da fırçalamamak gerekir.
  • En nadir bulunan saç rengi olan kızıl saç, dünya nüfusunun yaklaşık %1’inde görülür. Sarı saçın oranı yaklaşık %2’dir ve siyah, en yaygın rastlanan saç rengidir.
  • Duştan sonra giderin üzerinde toplanan saçlarınızı görünce canınız mı sıkılıyor? Sıkılmasın. Ortalama bir insanın başında 100.000 ila 150.000 saç teli bulunur. Her gün 40 ila 150 saç telinin dökülmesi normaldir. Ayrıca, ömür boyunca dökülen saçların yerine genellikle yaklaşık 20 kez daha fazla saç çıkar.
  • Tek bir saç telinin ömrü 5 yıl kadardır. Bu nedenle, iyi bir şampuan ve saç kremi kullanarak saçınıza bakım yapın. Saçı güçlendirdiği klinik olarak kanıtlanan ürünleri tercih edin ve gereğinden fazla kurutarak ve şekillendirerek saçınıza zarar vermekten kaçının.
  • Saçın ölü olmayan tek kısmı baş derisinin içindedir. Bu nedenle, kan dolaşımını hızlandırmak için saçı yıkarken baş derisine nazikçe masaj yapmak gerekir. Hem faydalıdır hem de kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Unutmayın, en güzel cilt (ve saç) her zaman en sağlıklı olandır.