Hedefinize ulaşmak için iyi alışkanlıklar edinin

Olumsuz beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışırken yararlanabileceğiniz bazı ilkelere birlikte göz atalım. Alışkanlıkları değiştirmek zor olabilir. Her yıl pek çoğumuz olumsuz alışkanlıklarımızdan bazılarını değiştirmeye çabalarız. Aslında çevrenize ve müşterilerinize yardımcı olabilmek için yapabileceğiniz en iyi şey, onların önceliklerini belirlemelerine ve küçük adımlarla başlamalarına yardımcı olmaktır. İster birçok olumsuz alışkanlığınızı, ister yalnızca bir alışkanlığınızı değiştirmeyi hedefleyin, davranış değişikliği sürecinde yolunuzu bulmak istiyorsanız bazı temel ilkeleri dikkate almanız gerekir. Şimdi, bu değişim sürecini daha kolay atlatabilmeniz için sizler için hazırladığım ipuçlarına bir bakalım:

Kendinize makul hedefler koyun

Hedefleriniz net olmalıdır. “Fiziksel yönden formda olmak istiyorum” veya “Daha sağlıklı besleneceğim” gibi hedefler yeterince net değildir. Bunun yerine “Günde 30 dakika yürüyeceğim” veya “Haftada iki defa öğle yemeğimi evden getireceğim” gibi hedefler belirleyin.

En basit değişiklikler ile başlayın

Küçük değişiklikler hedefleyip başarılı olduğunuzda, daha büyük zorlukları aşmak için kendinizi daha motive hissedersiniz. Her küçük değişiklik kalıcı hale geldiğinde birikmeye başlar ve sonuçta sağlık açısından büyük yararlar elde edebilirsiniz.

Planlarınızı ertelemeyin

Ne zaman başlayacağınızı düşünerek planınızı ertelemeyin. Kendinizi fazla zorlamayacak şekilde yalnızca hafta sonunu tamamlamayı deneyin ya da hedeflerinize günlük olarak ulaşmaya çalışın. Hatta zorlanıyorsanız, sadece bir öğün için değişiklik yapmayı deneyin.

Başarınızı ölçmek için kayıt tutun

Fiziksel aktivitenizi artırmaya çalışıyorsanız dakika veya kilometrelerinizi kaydedin. Tatlıyı azaltmaya çalışıyorsanız haftalık bir limit belirleyin ve takip edin. Her küçük başarı için kendinizi tebrik edin.

Sizi yoldan çıkarabilecek etkileri öngörmeye çalışın ve tedbir alın

Eğer “altın günleri” sizin zayıf noktanızsa, evden çıkmadan önce atıştırın ve ne kadar yiyeceğinize gitmeden önce karar verin. Sabah olduğunda egzersiz yapmak yerine alarmı erteleyeceğinizi biliyorsanız, alarmlı saatinizi odanın uzak köşesine, egzersiz kıyafetlerinizin hemen yanına koyun.

Dikkat dağıtma sanatını icra edin

Bir şeyler yeme ihtiyacı hissettiğinizde bunu yapmayın, pes etmeden önce kendinize 15 dakikalık bir bekleme süresi verin. Büyük olasılıkla başka bir şeylerle meşgul olacak ve bu isteği unutacaksınız.

Olumsuz alışkanlıklarınızı tetikleyen ve zinciri kıran etkileri tespit edin

Eğer mahallenizdeki tatlıcı her önünden geçtiğinizde aklınızı çeliyorsa yolunuzu değiştirin veya üzerinizde para bulundurmayın. Gece atıştırmalarına son vermek için buzdolabını kontrol etmek amacıyla mutfağa gitmek yerine dişlerinizi fırçalamak için banyoya gidin.

Susan Bowerman

Beslenme ve Eğitimden Sorumlu Kıdemli Direktör