Düzenli kahvaltı yapanlar için bu sözler adeta birer rehber niteliğindedir. Peki ya kahvaltıyı atlıyorsanız? Bu sözleri her duyduğunuzda suçluluk duygusuna kapılırsınız. Kahvaltı etmeniz gerektiğini bilirsiniz ancak siz saatlerdir uyanık olduğunuz halde mideniz hâlâ uykudaysa bu zordur. Kahvaltının önemli olduğunu ve sabah doğru besinleri tüketmenin “gün boyu ışıldamanıza” yardımcı olabileceğini siz de biliyorsunuz. O halde, esas soruya gelelim: Neden aç değilsiniz? Ve kahvaltı alışkanlığını bugünden edinmeye başlamak için yapabileceğiniz bir şey var mı?

Güne Kahvaltıyla Başlamak

Sabahları yemek görmeye tahammül edemediğiniz düşüncesi yanıltıcı olabilir. Bazen bu durum, sadece uzun süreli alışkanlıklardan kaynaklanır ve tek sorun, kahvaltı alışkanlığını benimsememiş olmanızdır. Güne kahvaltısız başlayabildiğiniz için kendinizi aslında kahvaltı yapmaya ihtiyaç duymadığınız fikrine inandırırsınız. Sabah aç olmamanızın nedeni, her akşam mükellef bir yemeğin ardından gece yatana kadar abur cubur yemeniz de olabilir. Belki de kahvaltıda sunulan alternatiflerin size göre olmadığına veya belki de sabah saatlerini kahve veya çay ile geçirmenin yeterli olacağına inanıyor olabilirsiniz. Ancak her ne kadar gece boyunca uyuyor olsanız da, vücudunuz sistemin çalışmasını sürdürebilmesi adına gün boyu depoladığı yakıtı siz uykudayken tüketir. Ve uyku sırasında uzunca bir süre hiçbir şey yemediğinizden, sabah depoyu doldurmazsanız hem egzersiz hem de iş yerindeki görevleriniz için ihtiyaç duyduğunuz zihinsel ve fiziksel enerjiden yoksun kalırsınız. Ancak sorun bu kadarla da kalmıyor. Kahvaltı alışkanlığının etkili bir kilo yönetimi ve genel anlamda iyi beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili olduğu biliniyor. Bu nedenle kilo vermekte başarılı olan ve kilosunu koruyabilen kişilerin büyük bir çoğunluğu hemen hemen her gün kahvaltı yapanlardan oluşuyor. Ayrıca kahvaltıyı atlayan kişiler, rutin olarak kahvaltı eden kişilere kıyasla daha fazla yağ, kolesterol, kalori ve şeker alırken, daha az meyve ve sebze tüketiyorlar. İşte “gün boyu ışıldamanız” için sabahları kahvaltı yapma alışkanlığı edinmenize yardımcı olacak bazı öneriler:

Küçük ve Hafif Başlayın

Besin değeri yüksek olan, sindirimi kolay gıdalardan küçük porsiyonlar tüketerek başlayın. Meyveli bir protein shake, bir parça yağsız beyaz peynir veya bir parça meyveyle birlikte bir haşlanmış yumurta başlangıç için uygun olabilir.

Biraz Protein Ekleyin

Tokluk hissi vermesinin yanı sıra zihinsel olarak uyarılmanızı sağlaması nedeniyle proteine önem vermelisiniz. Yapılan çalışmalar, sabahları protein açısından zengin bir kahvaltı edenlerin akşam daha az kalori (~200 kalori) aldıklarını ortaya koymuştur.

Öğünü Küçük Porsiyonlara Bölün

Bütün bir öğünü bir anda tüketmeniz gerekmiyor. Sabah önce shake içebilir veya beyaz peynir veya yumurta yiyebilir, meyve ve sebzeyi bir saat sonra tüketebilirsiniz.

15 Dakika Erken Kalkın

Her sabah kapıdan telaşla çıkanlar için ekstra 15 dakika büyük bir fark yaratacaktır. Hızlı bir öğün hazırlamak için zamanınız olacak ve vücudunuza, uyanması için zaman tanımış olacaksınız.

Sadece Çay ve Poğaça ile Yetinmeyin

Pek çok insan bir kafeye girip hamur işi seçeneklerinden biriyle birlikte bir bardak çay aldıklarında çok fazla kalori almadıklarına inanır. Ancak son derece masum görünen bu seçenek ile sisteminize yaklaşık 550 kalori alırsınız.

Formül 1 Besleyici Shake Karışımı Çikolata Aromalı