Nemlendirme, sağlıklı bir cildin anahtarıdır.

 

Su, tüm vücut için temel önem taşır. Nitekim, vücudun yaklaşık %70’i sudan oluşur. İçeriden ve dışarıdan vücudun yeterli suyu alması hepimizin iyi görünmek ve iyi hissetmek için yapmamız gereken en temel şeylerden biridir. Vücudumuz susuz kaldığında pek çok şey olabilir ve bunların hiçbiri sağlığımız için iyi değildir. En bariz olanı, susuzluk hissetmemizdir. Ancak bunun yanında ağızda kuruluk, kas krampları, baş ağrısı, bulantı ve enerji kaybı da hissedebiliriz. Cildimiz de susuz kaldığımızda zarar görebilir. Ancak nemsiz kalmış cilt ile kuru cilt birbirinden tamamen farklı şeylerdir.

Kuru Cildin Tespit Edilmesi

Kuru cilt, bir cilt tipi olarak kabul edilir (ör. yağlı cilt, normal cilt, karma cilt vb.). Cildiniz kuru olduğunda, yüzeyinde neredeyse hiç yağ bulunmaz. Kuru cilt; hava durumu, mevsim, cilt bakımı düzeni ve pek çok başka iç ve dış faktöre bağlı olarak iyileşebilir veya kötüleşebilir. Cilt kuruluğu bulunan insanlarda cilt yüzeyinde genellikle gözle görünür pullanma alanları oluşur. Uç sıcaklıklara karşı hassastırlar ve ince çizgileri ve kırışıklıkları daha belirgindir. İyi tarafı ise, kuru ciltlerde sivilcelenmenin yağlı ciltlere göre daha az görülmesidir. Eğer cildiniz kuru ise ihtiyaç duyduğunuz nemi geri kazanmanıza yardımcı olacak, kuru ciltler için formüle edilmiş bir yüz temizleyiciyi mutlaka kullanmanız gerekir. Kuru cildinizi beslemeye yardımcı olmak amacıyla yüz serumu ile gündüz ve gece nemlendiricileri KURU CİLT İLE NEMSİZ KALMIŞ CİLT ARASINDAKİ FARK kullanmanız uygun olacaktır. Ayrıca tabii ki besleyici bir vücut losyonunu her banyo veya duş sonrası cildiniz hâlâ ıslakken uygulayarak tüm vücudunuzun nemli kalmasını sağlamanız da önem taşır. Kuru cildin iyi tarafı, semptomları azaltabilmeniz ve cildinizi mükemmel görünüme kavuşturabilmenizdir.

Cildin Nemsiz Kalma Nedenleri

Nemsiz kalmış cilt, hangi tür cilde sahip olduğunuza bağlı olmaksızın her tür cildi etkileyebilen bir durumdur. Diğer bir deyişle herkesin cildi nemsiz kalabilir. Cildin nemsiz kalması, vücudun içeride ve dışarıda neme ihtiyaç duymasından kaynaklanır. Beslenme ve Eğitimden Sorumlu Kıdemli Direktör Susan Bowerman’ın da hep söylediği gibi, çoğu insan günde yaklaşık 2-3 litre sıvı almaya ihtiyaç duyar. Ancak yaşa, cinsiyete ve aktivite seviyesine bağlı olarak ihtiyaç düzeyi farklılık gösterebilir.

Nemsiz kalmış bir cildin belirgin bazı işaretleri bulunur. Cildiniz cansız, soluk ve yorgun görünür. Cildiniz gergin ve hassastır, hatta bazı durumlarda yanma hissedebilirsiniz. Cilt rengi kırmızı, tahriş olmuş görünümde olabilir ve kaba, pulumsu bir görünüme sahip olabilir. Ayrıca bu maalesef, ince çizgilerinizi ve kırışıklıklarınızı çok daha belirgin hale getirebilir.

Aslında, nemsiz kalmış bir cildin belirtileri, güneş yanığının belirtilerine oldukça benzer. Cildin nemsiz kalma durumu, yıl içerisinde herhangi bir zamanda oluşabilir ve çoğunlukla hava koşulları, iklimlendirme sistemleri, iç mekan ısıtıcıları, rüzgar, banyo alışkanlığı ve tabii ki yaşam tarzı seçimleri bu durumu alevlendirebilir. Sigara kullanımı, aşırı alkol kullanımı ve fazla tuz tüketimi cilt kuruluğuna katkıda bulunabilir. Ayrıca, cildimize ne sürdüğümüzün de bilincinde olmamız gerekir. Sert ve tahriş edici maddeleri bol miktarda içeren veya dermatoloji uzmanlarınca test edilmemiş cilt bakım ürünleri, sorunun büyümesine neden olabilir.

O zaman ne yapabiliriz? Bol su içerek vücudunuzun nemsiz kalmamasını sağlayın. Sabah ve akşam cilt bakımınızı titizlikle yapın. Cilde çok ihtiyaç duyduğu nemi kazandırabilmek için aloe vera gibi nemlendirici bileşenleri arayın. Cilt için daha nazik olduklarından, sülfat içermeyen yüz ve vücut temizleyiciler kullanın. Gün boyu vücudunuzun nemli kalması için tepeden tırnağa nemlendirici uygulamayı ihmal etmeyin. Eğer ciddi sorun haline gelirse, evde veya iş yerinizde nem seviyesini artırmak için ılık buharlı nemlendirici kullanabilirsiniz.

Vücudunuzun nemli kalmasını sağlamak cildinizin sağlıklı ve genç görünmesi için büyük önem taşır. Sağlıklı beslenmenin yanında günlük cilt bakımı, tam olarak cildinizin ihtiyacı olan şeydir. Unutmayın ki en güzel cilt daima en sağlıklı olandır.